NFL Fans Serbia

Vidite SKRAĆENU verziju foruma, da bi ste videli KOMPLETAN forum, molimo Vas registrujte se ili prijavite.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

NFL Fans Serbia » Portal » Portal » Moral i poštovanje protivnika - odavno izgubljene reči u svetu novca

Moral i poštovanje protivnika - odavno izgubljene reči u svetu novca

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

Raising Arizona

avatar
Moderator
Moderator
Moral i poštovanje protivnika - odavno izgubljene reči u svetu novca
Ko može da bude toliko glup da nastavi da radi nedozvoljenu stvar iako je već jednom bio pod nadzorom kontrole od strane lige? Pogađate, Nju Orleans Seintsi. Iako je vlasnik franšize iz Luizijane Tom Benson obećao da će narediti generalnom menadžeru Mikiju Lumisu da obustavi nedozvoljeno premiranje igrača za namerno povređivanje svojih protivnika, to se nije desilo i sada sankcija stupa na scenu.

Zbog svog bezobrazluka, Seintsi zaslužuju, za početak, da izgube pravo na biranje u prvoj rundi drafta ovog aprila, ali kao da su znali šta će uslediti, taj pik su ranije trejdovali u Nju Ingland. Međutim, taj potez neće sprečiti komesara lige Rodžera Gudela da im oduzme par pikova ove godine, kao i verovatno pika prve runde na draftu 2013. godine u najmanju ruku.

A to je tek početak. Tim je zaslužio i novčanu kaznu od najmanje 500.000 dolara, glavni trener Šon Pejton od najmanje 250.000, tadašnji defanzivni koordinator Greg Vilijams od najmanje 200.000, a ostali pomoćni treneri koji su učestvovali u skandalu bar sa po 50.000 zelenih novčanica. Naravno, Lumis bi trebalo da bude smenjen sa pozicije alfe i omege tima uz moguću zabranu daljeg vršenja dužnosti u bilo kom timu lige.
Naravno, to je samo poređenje u odnosu sa drugim skandalom, koji se desio pre pet godina, čuveni slučaj špijunaže protivnika od strane Patriota iz Nju Inglanda. U mnogobrojnim debatama koji je teži skandal u konkurenciji ova dva gorenavedena, svi se slažu u oceni da su oba gnusna. Greg Vilijams je izdao saopštenje u kojem se "duboko izvinjava svima" i "iskreno žali zbog greške koju je napravio".

Međutim, ovo ne bi trebalo da izazove neko čuđenje, jer kako je odmah po izbacivanju vesti reagovao bivši igrač Demijen Vudi, "takve stvari se dešavaju širom lige i potpuno su normalna pojava". Takođe, nije ni prvi put da se ovakav program premiranja za namerno povređivanje protivnika pominje. Godine 1989. tadašnji trener Filadelfija Iglsa isto je postupio prema kvoterbeku i kikeru Dalasa Troju Ejkmenu i Luisu Zendehasu. "Trud" se isplatio, jer su Iglsi povredili Zendehause i pobedili 27-0. Zanimljiva činjenica je da je Greg Vilijams bio u prošlosti asistent upravo Rajanu, pa se može pretpostaviti odakle mu ideja za "poduhvat".

Poenta cele priče je da slavnim igračima i trenerima nije potrebno doslovno prolivanje krvi i lomljenje kostiju da bi ušli u istoriju. A pogotovo ne par stotina ili hiljadu dolara da biste došli do protivničkog igrača. To vam je i inače kao igraču odbrane u opisu radnog mesta, i ionako dobijate ogromne milionske cifre, pa se postavlja pitanje koji su vam motivi ako se odlučite za tako nemoralan sistem koji su vam ponudili nadređeni. Kada vratimo film unazad, zapitaćemo se da li su igrači Nju Orleansa zaista brinuli ili su se smejali i slavili ispod svojih kaciga i vizira dok su Kurt Vorner i Bret Favr nepomično ležali sa isprebijanim kostima i unutrašnjim organima, razmišljajući šta im je trebalo da se zadrže u profesionalnom sportu još jednu sezonu.
Šta bi bilo da je neko od tih igrača-meta ostao paralizovan? Zbog čega? Zbog hiljadu dolara na već uplaćenih deset miliona za tu sezonu? Brutalnost u ovom sportu je prisutna i bez takve vrste "podsticaja". I s obzirom kako je raspadnuta i dezorganizovana odbrana Nju Orleansa u poslednje dve sezone, više bi se isplatilo Vilijamsu i ostalima da su se skoncentrisali na rad sa tim momcima nego što su im dizali ego za neku bednu paru i doveli do toga da im se mozak prenapumpa lošim namerama.

Za ovako epsku glupost svi akteri iste zaslužuju paprene kazne kao nauk za ubuduće.


Originalni tekst: Džejson Kol (Jason Cole)
Prevod: Raising Arizona photo AZcardsscript.gif
Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Prljaština na terenu je "normalna" stvar onoliko koliko su sama pravila (i njihova primena) na terenu- normalna. Prvo, nepobitna činjenica je da svaki start na protivnika može biti pravilan i nepravilan. Za pravilne startove važi mišljenje da ne podležu sankcijama ma koliko bili grubi ili imali posledica po protivnika. Već za ovo drugo, postoji niz sankcija koja se uspešno primenjuju u NCAA. Neko će reći da ovde govorimo o NFL-u, a ne o NCAA i biće u pravu. Međutim, posle ovakvih afera mnogi vlasnici klubova (a oni su ti koji menjaju pravila igre), ozbiljno se zapitaju kako da"zaštite svoje investicije" (što u stvari igrači i jesu)...? Ne moraju mnogo da "mudruju", neka samo uvedu kaznu "nesportskog ponašanja" i izbace počinioce sa utakmice (a da disciplinska komisija svakog takvog prestupnika kazni sa nekoliko utakmica neigranja, a klub i trenera sa po par stotina hiljadarki) i problem rešen!
Kada na početku sezone dobijete nekoliko izbacivanja sa terena i novčane kazne, već posle par kola NFL-a, slika će se izmeniti, odnosno, neće biti nepropisnih startova.
E, sada,za propisano (odnosno po pravilima- dozvoljeno) obaranje...to je već sasvim druga priča. Ipak, i sami igrači (mete obarača) vrlo dobro znaju da je ovo sport u kome su teže i lakše povrede normalna stvar. Ne stajem na "obaračku" stranu, ali i svote koje dobijaju "obarani" su tolike da su to "naknade za povredu", a onaj ko nije spreman na "pravila igre", ne treba ni da je igra, zar ne...?

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu